Bila Pena, Keyboard, Sudip dan Kuali Berlaga...

Merenung nikmat hidup menimbulkan kepuasan diri...bukan setakat itu, perlahan-lahan kita belajar bersyukur dan zuhud akan nikmat Allah pada kita selama ini...saya suka menulis, menulis bererti berkongsi pengalaman dengan orang lain, memanjangkan ilmu pengetahuan, memberikan keseronokan kepada kita sendiri dan orang lain...

Saya backpackers, walaupun sudah ada penjaga saya (suami), saya sering travel bersendirian...(biasanya sebab suami selalu sibuk dengan kerjanya...huhu)...dan anehnya saya bila berpergian sendirian, saya jarang-jarang sekali mengambil gambar di tempat saya pergi, kerana saya jika ke luar negara atau dalam negara, saya benar-benar mahu menikmati sekeliling tempat baru itu dengan hati dan minda saya....Jangan tanya kenapa, kerana itulah saya....Jarang juga berpergian berkawan-kawan kerana pergi berkawanan banyak dan sibuk ambil gambar dan kurang menikmati tempat baru...kemudian pergi shopping mcm nak rak ak
hirnya kepenatan..bagi saya biarlah keindahan dan tempat dan suasana baru yang saya lawati benar-benar terakam dalam minda dan hati saya...dengan satu pengharapan...melalui kenangan di fikiran itu akan membuatkan saya datang lagi sekali ke tempat tersebut...

Saya juga suka memasak, kerana bagi saya ia satu hobi yang
memang unik. Kita tidak akan tahu hebatnya kepuasan memasak sekiranya kita tidak melakukan hobi itu. Mencari, mencuba sesuatu yang baru...mencabar akal dan kemahiran...senyum akan terbit bila perut orang yang kita mahu isi kenyang dan mereka menghabiskan suapan terakhir di pinggan mereka dengan licin dan tersenyum...kata orang..mengikat kasih untuk suami sahaja tidak cukup dengan peluk cium dan kata-kata semanis madu...ia boleh diperkayakan dengan hasil air tangan kita untuk memenuhi perut mereka...sebelum mereka mencari "makanan di luar"! haha...AWAS! Jadi...moh le kita main masak-masak...simple pun tak apa...janji sedap!

Jom! Kenali saya... :-)

Sabtu, 4 Ogos 2012

Kari Kepala Ikan Merah

sebelum ni ada kawan Seri bertanya pada Seri macam mana nak masak kari kepala ikan ummphhh...mcm kat kedai mamak...hehe...jadi Seri masuklah entry resepi ni utk tatapan kawan Seri dan semua..harap2 menjadilah mcm kari mamak...kalau tak...taruklah nama kari kepala ikan ala ala my style...hak3...jgn lupa cuba ya??? :)

Resepi Kari Kepala Ikan (Merah)

Kepala ikan Merah, potong 3-4
1 1/2 biji bawang merah besar (1 bj tumbuk, 1/2 bj mayang halus)
5 ulas bawang putih (3 ulas tumbuk, 2 ulas mayang halus)
satu sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
2 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 keping kulit kayu manis (saiz sederhana)
4 sudu besar kari (dicairkan - + air derrr....)
1 1/2 sudu besar cili kering (dikisar dulu)
halia sebesar ibu jari (dimayang halus)
1/2 mangkuk kecil santan pekat
garam
1/2 sudu kecil gula
sekeping asam keping

untuk bahan tambahan boleh masukkan sama ada bendi, terung bulat atau tomato (ikut suka nak masuk berapa biji)

1. tumis bahan dimayang
2. kemudian bawang ditumbuk, rempah ratus, bj sawi dan halba- masak hingga naik bau
3. masukkan kari dan cili kering kisar- gaul dan masak sampai garing dan pecah minyak- masukkan asam keping
4. masukkan air sedikit demi sedikit setelah kari garing
5. masukkan kepala ikan bila tumisan mendidih kali ptama
6. tambah sedikit air hingga ikut suka banyak mana- hehehe....;p, masukkan garam, sedikit gula
7. setelah bahan mendidih masukkan santan,
8. Tunggu hingga mendidih, masukkan bahan tambahan spt bendi, tomato atau terung
9. padam api dan hidang
10. boleh makan.... hahahaha

as simple as ABC



Kari Kepala Ikan Merah dengan Bendi


~selamat mencuba~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Menikmati Indahnya Tuhan

Menikmati Indahnya Tuhan
Kala hati dirundung duka...Jangan lupa kita masih ada Pencipta...Yang Sentiasa Di sisi dan Melihat Kita...Maha Mendengar dan Maha Mengerti...Yang Tersurat dan Tersirat di Dada