Bila Pena, Keyboard, Sudip dan Kuali Berlaga...

Merenung nikmat hidup menimbulkan kepuasan diri...bukan setakat itu, perlahan-lahan kita belajar bersyukur dan zuhud akan nikmat Allah pada kita selama ini...saya suka menulis, menulis bererti berkongsi pengalaman dengan orang lain, memanjangkan ilmu pengetahuan, memberikan keseronokan kepada kita sendiri dan orang lain...

Saya backpackers, walaupun sudah ada penjaga saya (suami), saya sering travel bersendirian...(biasanya sebab suami selalu sibuk dengan kerjanya...huhu)...dan anehnya saya bila berpergian sendirian, saya jarang-jarang sekali mengambil gambar di tempat saya pergi, kerana saya jika ke luar negara atau dalam negara, saya benar-benar mahu menikmati sekeliling tempat baru itu dengan hati dan minda saya....Jangan tanya kenapa, kerana itulah saya....Jarang juga berpergian berkawan-kawan kerana pergi berkawanan banyak dan sibuk ambil gambar dan kurang menikmati tempat baru...kemudian pergi shopping mcm nak rak ak
hirnya kepenatan..bagi saya biarlah keindahan dan tempat dan suasana baru yang saya lawati benar-benar terakam dalam minda dan hati saya...dengan satu pengharapan...melalui kenangan di fikiran itu akan membuatkan saya datang lagi sekali ke tempat tersebut...

Saya juga suka memasak, kerana bagi saya ia satu hobi yang
memang unik. Kita tidak akan tahu hebatnya kepuasan memasak sekiranya kita tidak melakukan hobi itu. Mencari, mencuba sesuatu yang baru...mencabar akal dan kemahiran...senyum akan terbit bila perut orang yang kita mahu isi kenyang dan mereka menghabiskan suapan terakhir di pinggan mereka dengan licin dan tersenyum...kata orang..mengikat kasih untuk suami sahaja tidak cukup dengan peluk cium dan kata-kata semanis madu...ia boleh diperkayakan dengan hasil air tangan kita untuk memenuhi perut mereka...sebelum mereka mencari "makanan di luar"! haha...AWAS! Jadi...moh le kita main masak-masak...simple pun tak apa...janji sedap!

Jom! Kenali saya... :-)

Jumaat, 10 Ogos 2012

Tahniah Pandelela Rinong & Dato' Lee Chong Wei...Wira & Wirawati Malaysia

Hari ini dapur Seri berkepul-kepul keluar asap lain dr kebiasaan..hahah...bukan apa dek sebab terlalu leka dgn berita kemenangan wirawati kita Pandelela Rinong menyumbangkan satu lagi pingat kepada Malaysia dalam sukan berprestij Sukan Olimpik di London menerusi acara Terjun 10m Platform. Haa..hari ini entry Seri lain dr resepi...nadanya patriotik sikit! kikiki...First n foremost, Seri nak ucapkan TAHNIAH BESAR-BESAR UNTUK ANAK MUDA MALAYSIA itu...malah paling mengagumkan dan membanggakan Seri lagi beliau SARAWAKIAN sama macam Seri...hehehe...walau bagaimanapun jgnlah ada pembaca yg baca blog Seri ini kata Seri kenegerian pulak bila menulis macam ni...sebab apa-apa pun Pandelela tetap gunakan jersi bertulis MALAYSIA di belakangnya dan tetap mengibarkan Jalur Gemilang sebagai tanda bangganya menyumbang bakti pada negara. Juga tetap membawa visi untuk mengharumkan nama MALAYSIA.
Biarpun mendapat pingat GANGSA, tapi prestasinya sangatlah MEMBANGGAKAN SELURUH RAKYAT MALAYSIA kerana mencipta sejarah sebagai atlet pertama selain badminton meraih pingat di Sukan Olimpik yang berprestij itu dan juga ATLET WANITA PERTAMA MERAIH PINGAT DI SUKAN OLIMPIK. wahhhh!!! TAHNIAH lagi sekali tau! Bangganya dengan beliau. Seri sampai menitis tears of joy bila melihat aksi beliau bila nak confirmed dapat pingat semalam. Juga ketika beliau naik ke platform menerima pingatnya...setiap kali beliau hendak melakukan terjunan, Seri turut rasa berdebar-debar...hak3...patriot kan???
Tapi janganlah ada pulak desas-desus kata-kata menyakitkan untuk wirawati kita ini macam yang dilakukan terhadap Dato' Lee Chong Wei kita. Sungguh kurang sopan kann??? Patriotlah sikit...sekurang-kurangnya org tu dah bagi sumbangan besar pada negara kita...tapi kitaaaa?????? Dah sumbangkan apa untuk negara malaysia tercinta ini??? Cukuplah sekadar kita tanam rasa bersyukur sebab duduk dalam Malaysia yang tak berperang, makan pakai cukup sampai kita sakit2 sebab makan, bukan sakit sebab tak makan...cukuplah jugak kita sokong mana-mana individu yang sudah membuatkan seluruh warganegara berbangga dengan pencapaiannya kerana mengharumkan nama negara tercinta ini di mata dunia...Hurmm....sekarang ini Malaysia sedang dalam proses untuk membangunkan dan memakmurkan buminya..siapakah yang perlu bertindak untuk semua tu? KALAU BUKAN KITA???

Seri juga nak amik kesempatan ini nak ucapkan TAHNIAH JUGAK PADA DATO' LEE TEMPOH HARI YANG MENDAPAT PINGAT PERAK DI SUKAN OLIMPIK LONDON. sesungguhnya kami bangga dengan Dato' Lee dan Pandelela.

Malaysia BOLEH!!!

Seri Panggung: Jaga-jaga! Seri MEMANG PATRIOTIK ORANGNYA! hak3....MESTI BANGGA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA YANG AMAN DAN MAKMUR INI YA!






Khamis, 9 Ogos 2012

Kalau Roboh Kota Melaka...Mee Jawa Kita Masakkan..haha

Wahh...berpantun pula Seri hari ini...tapi ni pantun dah "diperkosa" namanya...huhuhu...jangann buat ya...Sebagai pencinta seni dan budaya warisan, Seri pantang tgk pantun-pantun lama dirosakkan atau istilah Seri selalu guna kepada student "diperkosa"...huhu...istilah pun dah menunjukkan kerosakan yang sgt dahsyat..tajuk Seri tu...hanya gurauan semata-mata...tobat lpz ni Seri x mo dah rosak2kan warisan bangsa...huhuhu..

Haahhh!! Salammmm semuaa...entry kali ni Seri nak letak resepi Mee Jawa...My MIL Secret Recipe..haaa...dr mother in low Serilah Seri banyak blajar masak...maklumlah...en hubby sebelum kahwin, hanya makan masakan omak dio eh...x makan doh masakan2 luo ni...huhu...so MIL Seri banyak bg tunjuk ajar mcm mana masak cara dia supaya anak dia selalu kenyang perut dengan Seri...Time kasihhh banyak makkkkk!!! hehehe...nnt kita sopping raye lg ya??? hehe

beklah untuk yang menunggu dah lama dan dah lama mintak, silalah cuba resepi Mee Jawa MIL Seri ni ya?


Mee Jawa Mak Mentua
500gm mee kuning (recommended: mee kuning cap Laksamana..mee dia elok x benyek bila direbus)
2 tangkai sayur sawi
300gm taugeh
1-2 keping tauhu-goreng dahulu dan potong 2
cili merah dan hijau segar(bg yg suka pedas boleh guna juga cili padi)
daun sup
bawang goreng
telur(ikut suka anda dan direbus)

Resepi Kuah:
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kering kisar(bg yg suke pedas boleh tambah jd 3 sudu)
2 sudu serbuk kari daging
2 sudu taucu
1 1/2 jemput udang kering
4 biji kentang
4 biji keledek merah
3 keping kek ikan
1 kilo kerang segar-direbus dahulu dan dibuang kulitnya serta diketepikan dahulu
garam dan gula secukupnya

1. Rebus kentang dan keledek bersama dan kisar dgn air masak bila sudah empuk- ketepikan
2. tumbuk bawang merah dan putih-ketepikan
3. tumbuk taucu bersama udang kering -jangan lumat sangat dan ketepikan
4. Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau
5. kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak atau garing
6. bila sudah garing masukkan serbuk kari yang sudah dicampur dengan sedikit air
7. masukkan pula udang kering dan taucu yang ditumbuk bersama tadi. kacau hingga semua bahan sebati dan masak garing
8. masukkan kentang dan keledek yang telah dikisar dan campurkan dengan air(ikut banyak mana nak buat kuah atau tgk kepekatan kuah bila dicampur kentang dan keledek-jgn pekat sangat)
9.masukkan garam dan gula secukupnya**
10. reneh kuah hingga mendidih dan masukkan kek ikan-biakan mendidih sekali lagi
11. Barulah masukkan kerang segar dan biar mendidih lg sekali
12. Padam api dan biarkan kuah sejuk.

sementara menunggu kuah masak bolehlah disediakan bahan-bahan lain yang hendak dimakan bersama dengan mee jawa ini

1. rebus telur**
2. potong sawi dan siang taugeh serta celurkan dalam air mendidih yang dicampur dgn sedikit minyak masak
3. hiris cili nipis-nipis
4. potong 2 dan nipis-nipis tauhu yang telah digoreng tadi
5. potong daun sup
6. celurkan mee kuning

setelah kuah masak dan me siap dicelur bolehlah dihidangkan dengan bahan-bahan di atas ni ikut citarasa masing-masing. hiaskan dengan bawang goreng.

Info:- **mee jawa ini rasanya pedas-pedas manis
**telur adalah satu bahan yang mesti ada dlm mee jawa..tanpa telur apalah mee jawa...hak3... ;p


selamat mencuba ya? Tapi banyaklah bersabar untuk sediakan hidangan ini ya...senyum selalu :) saya yakin ahli keluarga pasti tersenyum merasa hidangan ini..terutama en suami yang suka rasa-rasa manis pedas ini...;p

Seri Panggung
L. Titiwangsa


Mee Jawa yang sudah dikuahkan...yummmyyy!!!hehehe... ;)

Ahad, 5 Ogos 2012

Ketam masak Lemak Cili Api...Berasap! :)

Ada permintaan pula untuk resepi ni dpd student Seri..wpun tak makan ketam, Seri perlu tahu masak masakan ini sbb dikelilingi oleh org yang makan gulai ini; suami dan keluarganya. lagi-lagi bila mereka org melaka bersempadan dengan negeri 9. (Naning-suami Seri keturunan Minang gak)...memang kene pandai masaklah...ini hidangan yg selalu ada bila berkumpul ramai-ramai bila balik bercuti di kampung...baiklah...malam pun da larut mata Seri pun mcm da tak berdaya nak bukak...so entry kali ni ketam masak lemak cili api...gambar awal-awal cakap bukan gambar real Seri kerana Seri belum buat setakat ini-actually da lama x buat...tetapi kredit untuk http://secretgarden2u.blogspot.com-gambar dia pun nampak menarik...pinjam ya...hehe...jd ni la resepi masakan ni...harap yg mintanya mencubolah yo??? :)




Ketam Masak Lemak Cili Api

3 ekor ketam
segenggam cili padi kampung (kalau x tahan pedas kurangkan ye!)
2 batang serai dititik
kunyit hidup sebesar ibu jari
2 cawan santan pekat
½ cawan santan pekat dicampur dengan 1 cawan air masak
2 helai daun kunyit
4-5 biji limau kasturi

1. tumbuk / kisar cili padi dengan kunyit hidup
2. titikkan serai
3. masukkan semua bahan tersebut di dalam periuk dan tambah ½ cawan santan yang telah dicampur dengan 1 cawan air masak tadi
4. gaul sebati bahan tadi dan didih atas periuk. tambah garam dan sedikit gula secukup rasa
5. bila kuah mendidih masukkan ketam dan santan pekat tadi. santan haruslah dimasukkan secara sedikit demi sedikit. kacau perlahan dengan cara timba dan buang supaya santan tidak bergentel
6. masukkan perahan air asam limau mengikut kesesuaian rasa masam dan masukkan daun kunyit yg telah dibuang tulangnya dan dicarik kasar.
7. padam api dan angkat

tips: 1. jgn angkat senduk dr periuk jika mahu kuah nampak cantik
2. jika masak gulai bersantan selalulah “timba-buang” kuahnya agar santan x bergentel.
3. jika boleh gunalah limau kasturi utk rasa masam sedikit dpd rasa asam keeping (lebih sedap)


selamat mencuba
:)

Seri Panggung

Sabtu, 4 Ogos 2012

Mee Wantan Kicap dan Kuah Cili Pembuka Selera Petang

Hari ini Seri kecewa sbb x jumpa daun kesum dan bunga kantan nak buat laksa...padahal Seri memang da terliur-liur nak makan laksa stlh lama x masak laksa sendiri...huhu.. nak ke tempat lain Seri jadi malas bila melihat ramainye lahh manusia bersesak-sesak dan bersempit-sempitan di mana-mana tempat membeli barangan dapur...ntah apalah yg menghantui kegilaan manusia semua ni...jadi Seri pun balik..tak mahu melemaskan diri di tengah hiruk pikuk manusia membeli belah...ermmm, jadi...Seri pun tepaksa menukar menu...kebetulan ada stok mee wantan di rumah dan bahan-bahan pun ada, jadi Seri pun apa lagi...masak ajelah dgn apa yang ada...untuk yang nak resepi ni, check it out ya! dan jangan lupa mencuba... :)

Mee Wantan Kicap dan Kuah Cili

4 gulung mee wantan kering
sedikit serbuk lada putih
minyak bijan (kalau tak ada boleh gantikan dengan minyak sayur)
5 batang sayur sawi atau pak choy
2 ketul bahagian dada ayam (bahagian lain boleh juga, Seri guna bahagian tie)
1 biji bawang merah (sederhana besar)
8 ulas bawang putih
5 biji cili merah segar
1 ketul kiub ayam knorr
2 bj buah pala
1 batang kayu manis
3 tangkai bunga cengkih
I kuntum bunga lawang
kicap manis saus ABC (recommended)
sos cili dan tomato
garam, gula, cuka secukupnya

1. tumbuk bawang merah dan 3 ulas bawang putih dan tumis sekali dgn rempah tumisan hingga naik bau
2. masukkan ayam dan gaul sebati dgn rempah tadi hingga separuh masak, angkat dan kemudian gaul ayam dengan kicap manis saus ABC dan sedikit serbuk lada sulah. ketepikan.
3. masukkan air, kiub ayam knorr, tambah garam dn sedikit gula dlm sup.
4. reneh sup hingga mendidih dan padam api.
5. rebus mee wantan kering dan kemudian tos.
6. celurkan mee dengan air sejuk sebentar. (Seri guna air masak). Angkat dan toskan.
7. kemudian gaulkan mee dengan kicap manis saus ABC, serbuk lada sulah dan minyak bijan/minyak sayur. ketepikan atau masuk dlm pinggan.
8. goreng ayam hingga masak.
9. celur sayur sawi dalam air mendidih dicampur dengan sedikt minyak. ketepikan.
10. untuk kuah cili, kisar cili merah segar dan 5 ulas bawang putih, garam, gula dan cuka secukupnya. kemudian tambah dgn sos tomato dan sos cili
11. hidangkan mee dengan sayur sawi, ayam, sup dan kuah cili segar

selamat mencuba :)


Makan dengan sup dan kuah cili ni...sedap wooo...hehe





Seri Panggung
Lembah Titiwangsa

Kari Kepala Ikan Merah

sebelum ni ada kawan Seri bertanya pada Seri macam mana nak masak kari kepala ikan ummphhh...mcm kat kedai mamak...hehe...jadi Seri masuklah entry resepi ni utk tatapan kawan Seri dan semua..harap2 menjadilah mcm kari mamak...kalau tak...taruklah nama kari kepala ikan ala ala my style...hak3...jgn lupa cuba ya??? :)

Resepi Kari Kepala Ikan (Merah)

Kepala ikan Merah, potong 3-4
1 1/2 biji bawang merah besar (1 bj tumbuk, 1/2 bj mayang halus)
5 ulas bawang putih (3 ulas tumbuk, 2 ulas mayang halus)
satu sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
2 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 keping kulit kayu manis (saiz sederhana)
4 sudu besar kari (dicairkan - + air derrr....)
1 1/2 sudu besar cili kering (dikisar dulu)
halia sebesar ibu jari (dimayang halus)
1/2 mangkuk kecil santan pekat
garam
1/2 sudu kecil gula
sekeping asam keping

untuk bahan tambahan boleh masukkan sama ada bendi, terung bulat atau tomato (ikut suka nak masuk berapa biji)

1. tumis bahan dimayang
2. kemudian bawang ditumbuk, rempah ratus, bj sawi dan halba- masak hingga naik bau
3. masukkan kari dan cili kering kisar- gaul dan masak sampai garing dan pecah minyak- masukkan asam keping
4. masukkan air sedikit demi sedikit setelah kari garing
5. masukkan kepala ikan bila tumisan mendidih kali ptama
6. tambah sedikit air hingga ikut suka banyak mana- hehehe....;p, masukkan garam, sedikit gula
7. setelah bahan mendidih masukkan santan,
8. Tunggu hingga mendidih, masukkan bahan tambahan spt bendi, tomato atau terung
9. padam api dan hidang
10. boleh makan.... hahahaha

as simple as ABC



Kari Kepala Ikan Merah dengan Bendi


~selamat mencuba~

Puding Lapis Kerak Bumi & Sos Kastard

Tak sangka pulak Seri ada ramai yang suka makan puding...ok...kalau mcm tu seperti permintaan beberapa org student Seri, Seri masukkan entry resepi lapis puding kerak bumi ni...hehehe...asalnya puding ni nak buat lapis biasa2 saja, tapi masa membuatnya Seri fikir bosan jugak kalau asik lapis biasa je...x menarik je sbb da ada banyak kek lapis macam2...heheh..kali ni Seri nak buat yg lain dpd lain plak...ermmm... selamatlah mencuba ya utk semua :)


Puding Lapis Kerak Bumi

250gm agar-agar (1 peket)
4 cawan air
½ tin susu krimer
1 ½ cawan gula
8-10 ketul gula batu putih (saiz kecil)
pewarna merah, hijau dan kuning

Untuk Sos Kastard
2 cawan susu segar
3 sudu besar gula
1 ½ sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla

1. rendam agar-agar dalam air selama 5-10 minit
2. kemudian masukkan agar-agar dalam air dan campurkan gula dan gula batu putih
3. kacau hingga agar-agar larut dengan api sederhana
4. masukkan 3 senduk agar-agar dalam periuk lain berisi pewarna merah dan masukkan susu krimer-adjust susu kalau macam pekat sangat . Larutkan dengan api perlahan(sgt perlahan)
5. masukkan 3 senduk agar-agar lain ke dalam bekas berisi pewarna hijau. kacau sebati dan biarkan sedikit sejuk
6. ulang langkah 5 dengan pewarna kuning dlm bekas lain
7. setelah warna kuning sejuk dan keras, lenyekkan hingga menjadi sedikit hancur dan masukkan dalam loyang agar-agar.
8. kemudian agar-agar hijau yang sudah sedikit sejuk dan keras masukkan sebagai lapisan kedua dalam loyang agar-agar. biar seketika
9. sementara itu adunan agar-agar warna bandung(pink) tadi dikacau dgn api perlahan dan dan baki agar-agar yg belum ada pewarna tadi masukkan susu krimer. Kacau perlahan-lahan.
10. setelah agar-agar adunan warna hijau hampir keras, masukkan pewarna putih dan agar-agar pink tadi.
11. biarkan sejuk seketika dan masukkan dalam peti sejuk untuk dikeraskan.

Sos Kastard

1. campurkan susu segar, tepung kastard dan gula. kacau hingga sebati dan larutkan dalam periuk atas api sederhana. Elakkan dari berketul.
2. masukkan esen vanilla
3. kacau hingga adunan menjadi pekat perlahan-lahan
4. Bila adunan menjadi pekat padam api dan angkat.
5. Bolehlah dituang atas pudding tadi yang sudah siap dipotong

selamat mencuba :)

tips :1. ketika memotong pudding, gunakan pisau khas pemotong agar-agar dan potong secara ‘gergaji’
2. masak sos kastard bila hanya nak makan puding. elakkan ia jadi keras dan berketul :)



Tanpa Sos Kastard...



Dengan Sos Kastard


Seri Panggung
Lembah Titiwangsa

Khamis, 2 Ogos 2012

Sotong Masak Tiga Rasa

Haaa....yang ini Seri tambah namanya Sotong Masak Tiga Rasa Percik Mata...hahah...sbb ntah mcm mana tah, asyik masyuk menumis, tiba-tiba kuahnya terpercik ke dalam mata Seri...apa lagi menjerit la gak...maklumlah...dlm resepinya Seri masukkan cili api dalam 8-10 biji...huhu..tapi apa2 pun...rasanya sangat mabelessss...hehe..nak cube...meh Seri masukkan resepinya...resepi ni Seri kreditkan utk www.kakinakl.com...cuma Seri dah ubah sikit dan tak masuk bbrp bahannya dan tambah 1-2 bahan Seri sendiri mengikut kesesuaian...

SOTONG 3 RASA PERCIK MATA

3 ekor sotong-bersihkan kulit dan potong ikut kesesuaian anda
3 ulas bwg putih-dititik
1/2 biji bawang besar holland-potong epal
8-10 bj cili padi kampung-dititik
1/2 bj cili merah-hiris nipis
1 biji tomato-potong ikut suka anda
1/2 sudu cili kering mesin
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos maggi Thai
sedikit air
garam & gula secukupnya
sedikit kubis bunga(masuk carrot dan sayur lain pun boleh ikut suka anda)


1. Tumis bwg putih, cili padi dan cili merah sampai kekuningan dan naik bau
2. masukkan cili kering mesin-goreng sampai garing
3. masukkan sos tiram-tambah sedikit air agar tidak terlalu kering
4. masukkan sos manggi Thai
5. masukkan gula dan garam secukupnya
6. masukkan kubis bunga, tomato dan bawang besar holland
7. Goreng sampai kuah sebati dgn sotong
8. Padam api, angkat dan hidangkan dgn nasi panas dan lauk lain :)

selamat mencuba ok? :)





Seri Panggung

Trifle Swiss Roll Penyejuk Tekak di Bulan Ramadhan

Salam...bila Seri update gambo makanan di album Kenyang di Rumah dalam pesbuk Seri...banyak jgak pmintaan untuk sy update dgn resepi sekali. Tapi mestilah promote blog baru kannn??? ahaks!! Untuk yang nak resepi Trifle Swiss Roll ni, nah ini resepinya...cuba tau! jangan tak cuba...Muuaahhhh!!!.. :)

TRIFLE SWISS ROLL DGN COCKTAIL BUAH

1 roll kek gulung vanila coklat(boleh guna apa2 flavour jugak)
1/4 buah gong pear
15 biji anggur red globe-buah lain pun boleh guna-potong 2 dn buang bijinya
3 sudu besar gula
1/2 cawan air gula-untuk merendam buah2an yang diguna(rendam dlm 15-20 min)
2 cawan susu segar
4 sudu besar tepung kastard
2 cawan air putih
1 kotak jeli (recommended: Jeli Nona-sy guna perisa raspberi)

1. potong swiss roll dan susun dalam tempat yang hendak digunakan-pastikan semua ruang dipenuhi swiss roll
2. ambil air buah hasil rendaman air gula dan tuang ke atas swiss roll
3. sementara itu kacau sebati susu segar, gula dan tepung kastard -elakkan jgn jd berketul dan panaskan di atas api sederhana
4. kacau adunan perlahan sehingga pekat
5. Bila adunan pekat padam api dan tuang di atas swiss roll tadi perlahan-lahan
6. susun buah di atas adunan kastard tadi
7. campur serbuk jeli Nona ke dalam 2 cawan air dan panaskan di atas api hingga mendidih
8. biarkan sejuk sedikit seketika dan bila sudah sejuk tuang perlahan di atas adunan kastard dn buah-buahan tadi.
9.sejukkan sebentar dan masukkan dalam peti sejuk sebelum di makan.


mudah kann?? selamat mencuba...



sedapppp... ;p



Seri Panggung :)

Dari Melankolik ke Dapur Berasap

Salam semua, setelah lama tak menjengah blog suam2 kuku ni, Seri tiba-tiba mahu menukar blog yg ada ni menjadi dapur Seri pula..Bukan apa, selama ini, hobi yang jarang Seri bagitahu semua org selain menari, berteater atau berbangsawan sebelumnya Seri punyai satu lagi kecintaan iaitu MASAK dan mencuba resepi-resepi baru atau cuba mencipta resepi baru Seri sendiri.

jadi, bg follower yang setia (????)-ye ke?? hehe...mungkin sudah kehilangan url atau link blog yang lama iaitu bingkisanseripanggung.blogspot.com...hehee...bukan delete tapi Seri dah tukar namanya kepada asapdaridapurseri.blogspot.com...cer carik...misti ada...hehe

Kenapa Seri tukar? Misti ramai yang tertanya2...Seri sebelumnya muncul dgn post2 yang agak melankolik, kadang-kadang penuh dengan nada puitis berpuisi atau berirama atau dengan kritikan sosial semasa, namun tetiba bertukar menjadi dapur plak...haha...semenjak dua menjak tengah study leave ni, Seri agak banyak masa terluang!(wah! kenyataan macam buat doctorate sangat mudah la kann???)hehe, jadi Seri kembali giat di dapur. Aktiviti yang banyak tak sempat dilakukan ketika sedang berkuliah dan bercengkerama dgn student, assignment dan kertas exam, dan sebagai2nya lagi mak nenek berkaitan. Mana taknya kalau dah layannnn kerja sampai pukul 12 malam di ofis, dapur apa yang berasap kannnn????

Jadi sekarang aktiviti di dapur jadi agak rancak bila x perlu mengadap keje2 sedemikian melainkan mengadap Tuan Haji Tesis saya yang kadang2 biul dan sengal tu...pantang stress mengadap Tuan Haji Tesis, mulalah saya meragau2 mencari pisau, kuali, sudip atau senduk dan bermain di dapur seharian. Bukan ada yang nak makan pun...maklumlah di rumah Seri cuma wujud Seri dan suami seri sahaja... student pula sedang bercuti panjang jadi tak adalah yang nak diheret dibawa ke rumah utk makan makanan hasil air tangan Seri macam selalu(itupun kalau berkelapangan sgt nak masak utk student hehe) ...hehe...tapi tu lahhh...Seri memang suka masak...kadang2 sekarang ni, Seri sanggup hantar makanan Seri masak ke rumah kawan yang jarak sekitar 12 kilometer dari rumah Seri...hehehe..sekadar untuk dia mencuba dan memberi komen agar dapat memperbaiki resepi yang ada...Keinginan untuk masak dan mencuba resepi tak boleh nak tahan2...haha

ermmm...jadi itulah kesimpulannya kenapa Seri tukar nama blog ni dari bingkisan yang agak klasik ke dapur yang bunyinya agak meriah, lagi2 kepada yang perutnya tengah berdondang sayang...hak3... oleh itu, Seri harap ramai yang akan berkongsi resepi dengan Seri di blog Seri yang naive ini..(ceh! bajet low profile!) hehe... Juga bagi student yang hendak hampir ke jinjang pelamin..ingatlah pesanan Seri di album fesbook Seri ya..dalam post title blog ni pun Seri ada sebut jugak sikit...tentang pentingnya menjaga perut suami agar sentiasa kenyang dengan air tangan kita agar dia tidak mencari "makanan lain di luar"...ehehe..itulah ANTARA rahsia kemanisan rumahtangga Seri sudah menginjak 12 tahun, tahun ini...doakan Seri ya semua...:)

ok, jadi apa resepi pertama Seri nak bubuh sebagai pembukaan blog baru ni ya? Ermm...Seri rasa baik jamu mata dan perut semua pembaca dengan resepi yang agak ummpphh...maklumlah makan2 waktu perasmian...mestilah berat sikit kan???...hehehe...harap dapat mencuba ya? kalau tak sedap janganlah marah Seri sbb sedap atau tidak itu kan subjektif?? lain orang lain tastenya kann?? ok, nah dibawah ni Seri bagi resepi Nasi Hujan Panas (Fox Rain Rice!...hehe) dan Ayam Masak Merah...Jangan lupa cuba ya! Muaahhhh!!!

Nasik Minyak Hujan Panas (Fox Rain Rice...hehe)

3 1/4 cawan beras basmathi
4 cawan air
1/2 mangkuk kecil susu cair(apa2 brand pun!)
4 kuntum bunga cengkih
4 bj buah pala
3 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis (sederhana besar)
1/2 bj bawang merah besar (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1/2 inci halia (dimayang halus)
1 1/2 sudu teh minyak sapi
1/2 mangkuk kecil minyak masak
1-2 kiub ayam (sy ltk 1 sbb buat sikit...hehe)
2 helai daun pandan
pewarna merah, hijau, kuning
kismis untuk hiasan
**basuh beras dan rendam selama 10 minit. kemudian toskan.

1. panaskan minyak masak dan minyak sapi
2. tumis bahan2 yang dimayang halus
3. masukkan rempah ratus -goreng sampai naik bau dan garing
4. masukkan beras dan air, kacau
5. tutup periuk selama 3 minit, kemudian masukkan susu cair, kiub ayam dan daun pandan, then kacau
6. Tutup periuk lg selama 5 minit
7. bila dah cam nasi kembang cucuk lidi pewarna - sy guna chopstick besi sy...hehehe then tutup periuk lg
8. kacau nasik dan masukkan kismis
9.kacau nasik lagi dan tutup hingga 8-10 minit lg atau sampai nasik masak dengan api kecil...heheh
10. tutup api dan bolehlah makan....hehe [:D]

Ayam Masak Merah (utk makan 2-4 orang)
2-5 potong ayam (sederhana besar dan mana-mana bahagian)-digoreng dgn kunyit dan sedikit garam kemudian ketepikan
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 sudu besar cili kering kisar
2 kuntum bunga lawang
4 tangkai bunga cengkih
3 biji buah pala
1 1/2 inci kulit kayu manis
1 tin kecil puri tomato
1/2 mangkuk kecil sos tomato
1/2 mangkuk kecil sos cili
1/4 cawan susu krimer
1 labu bawang besar holland
sedikit air
garam & gula secukupnya
1 helai daun pandan-simpulkan

1. tumis bahan rempah penumis- bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pala hingga naik bau
2. masukkan bawang merah, putih dan halia yang ditumbuk dan goreng hingga kekuningan
3. masukkan cili mesin dan puri tomato - tumis hingga garing-masukkan daun pandan sekali utk mewangikan ramuan
4. selepas itu masukkan sos tomato dan sos cili dan masukkan sedikit air - tumis hinga garing lagi
5. akhirnya masukkan susu krimer sedikit demi sedikit-tumis sampai sedikit pecah minyak
6. masukkan ayam dan bawang holland-kacau hingga sos sebati dengan ayam
7. angkat dan hidangkan bersama nasi hujan panas tadi.

as simple as ABC, kan??hehehe...nanti rojak timun jelatahnya Seri akan upload next entri ya...setakat ini dulu...selamat mencuba utk semua ya?





Seri Panggung
Lembah Titiwangsa :)

Menikmati Indahnya Tuhan

Menikmati Indahnya Tuhan
Kala hati dirundung duka...Jangan lupa kita masih ada Pencipta...Yang Sentiasa Di sisi dan Melihat Kita...Maha Mendengar dan Maha Mengerti...Yang Tersurat dan Tersirat di Dada